Kringdag 2022

Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen werd 151 jaar geleden opgericht als Compagnie St. Martinus. In 2021 wilden ze het 150-jarig bestaan groots vieren met o.a. de kringdag van Kring De Achterhoek. Door Covid-19 hebben ze dit een jaar moeten doorschuiven.

     

De dag begon in de grote oefenruimte van het gilde. Koningsparen en begeleiders van 14 verenigingen gaven tijdens de erewijn acte de présence. Namens de gemeente Doetinchem werd deze aangeboden door burgemeester Bouwmans aan de hoogheden en andere genodigden.

   

In september 2021 heeft het gilde een dik jubileumboek gepresenteerd waarin ze verhalen over de afgelopen 150 jaar. Deze werd door voorzitter Gerard Huntink aangeboden aan Kringvoorzitter André Bluemink en Federatievoorzitter Wim Sanders. Hij haalde hierbij aan dat zowel de Kring als de Federatie in 2022 een lustrum vieren. De Kring bestaat 50 jaar en de Federatie 75 jaar.

De Kringdag werd officieel geopend door de Kringvoorzitter op de naastgelegen voetbalvelden, waarna van iedere vereniging een aantal vendeliers een vendelhulde brachten. De deelnemende verenigingen liepen in defilé langs de genodigden, waarna ze aansluitend aan de marswedstrijden begonnen. Voor de toeschouwers langs de route is dit een mooi schouwspel. Bij terugkomst op Sportpark “De Pol” begonnen de overige wedstrijden.

    
    
    
   

Dit jaar stonden er 4 vogels opgesteld waarop door de hoogheden geschoten werd. De meeste hoogheden waren al drie jaar in functie. Door Covid-19 was het twee jaar niet of nauwelijks mogelijk om activiteiten te organiseren. Het leek wel of ze nog meer dan anders erop gebrand waren om het laatste stuk van de vogel eraf te schieten.

Bij de Koninginnen/Prinsgemalen was Angelicka Verheij van Schuttersvereniging Willem Tell uit Silvolde de gelukkige winnares. Jill Holtkamp van de Haaksbergsche Schutterij schoot bij de jeugd het laatste stuk naar beneden en werd daarmee Jeugdkringkoningin. Peter Heuberg van Schutterij “De Eendracht” uit Ulft mag zich na een spannende strijd Kringkoning noemen. Vanwege het lustrum van de Kring werd er dit jaar ook weer geschoten door oud-kringkoningen voor de eervolle titel Kringkeizer van Kring De Achterhoek. Marcel Erinkveld, Kringkoning van het jaar 2001 en destijds koning van Schutterij “De Eendracht” uit Ulft, viel deze eer te beurt. Hij zorgde daarmee voor een unicum. Zowel de kringkoning als de kringkeizer zijn afkomstig van dezelfde vereniging.

   
   

Deze vereniging kan sowieso terugkijken op een zeer geslaagde dag. Ze wonnen twee wisseltrofeeën, te weten die van “Hoogste waardering marcheren” en “Hoogste punten 3 disciplines schieten”. De beker voor de “Hoogste waardering vendelen” ging ook naar Ulft. Schuttersgilde St. Hubertus mocht deze in ontvangst nemen. Schutterij Eendracht uit Etten nam de laatste wisseltrofee in ontvangst. Die van “Hoogste waardering defileren”.

   
       

Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen heeft een jaar langer moeten wachten voordat ze hun 150-jarig jubileum konden vieren met andere schutterijen en gilden, maar ze kunnen nog jaren terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde kringdag.