Kringdag 2007

Het St. Oswaldusgilde uit Stokkum heeft de Kringdag 2007 van Kring De Achterhoek georganiseerd. Het gilde bestaat dit jaar 125 jaar en wilde dit graag vieren samen met de Kring.
Het was deze dag perfect schuttersweer. Niet te warm en het was droog. Alleen tijdens de prijsuitreiking viel er een bui van betekenis. Gelukkig hoefde het draaiboek voor als het ging onweren niet uit de kast gehaald te worden.
 

De dag begon in het opgeknapte Gildehuis van het St. Oswaldusgilde. Burgemeester Leppink-Schuitema bood hier namens de gemeente Montferland de erewijn aan. Onder muzikale begeleiding trok de stoet genodigden naar het hoofdveld waar Jan Overbeek, voorzitter van Kring De Achterhoek, de Kringdag officieel opende. Vanaf het hoofdveld begonnen de marswedstrijden. Veel inwoners waren als vrijwilliger betrokken bij het concours of beleefden de Kringdag op het concoursterrein mee. Ondanks dat, was er langs de route van de marswedstrijden nog veel belangstelling voor het kleurrijke geheel van korpsen die door de prachtige omgeving van Stokkum trokken. Het St. Oswaldusgilde had het geheel mooi versierd en voorzien van duidelijke borden. Voor de bezoeker van de Kringdag werd het daardoor snel duidelijk dat het schutterswezen vele facetten kent.

Aangezien Kring De Achterhoek dit jaar 35 jaar bestaat, was er naast het Kringkoningschieten en jeugdkringkoningschieten ook keizerschieten. Aan dit laatste kunnen alleen oud-kringkoningen meedoen. Na een spannende strijd, waarbij het niet altijd duidelijk was of het onderdeel er nu wel of niet af was, mag PAUL WISSING van St. Martinus uit Megchelen zich een jaar lang Kringkoning noemen. Bij de jeugd is Robin Marcus van St. Hubertus uit Ulft jeugdkringkoning geworden. Benny te Grotenhuis schoot bij de oud-kringkoningen het laatste stuk van de romp eraf en mag zich de komende vijf jaar Keizer van Kring De Achterhoek noemen. De dames hebben deze keer met een knuppel geprobeerd de vogel eraf te krijgen. Dit ziet er makkelijk uit, maar is het zeer zeker niet. Menigmaal werd er alleen een gat in de lucht gegooid. Marijke Frazer van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten heeft de romp eraf geknuppeld en is daarmee de winnares geworden.

 

Na een optreden van Arne Jansen, in de toch al volle tent, was het tijd voor de prijsuitreiking. Twee officieren van het St. Oswaldusgilde kroonden de nieuwe Kringkoning en jeugdkringkoning.
De wisselbekers van Kring De Achterhoek gingen ditmaal naar drie verschillende verenigingen. De Eendracht uit Wehl mocht de wisseltrofee behorende bij “Hoogste waardering vendelen” in ontvangst nemen. De wisseltrofee behorende bij “Hoogste punten 3 disciplines schieten” werd wederom uitgereikt aan De Eendracht uit Ulft. St. Joris mocht ditmaal de wisseltrofee behorende bij “Overwaardering in punten” mee naar Ulft nemen.

       

We kunnen terugkijken op een geslaagde en goed georganiseerde Kringdag te Stokkum met een groot deelnemersveld.