Kringdag 2018

Schuttersvereniging Willem Tell uit Silvolde wilde haar 120-jarig bestaan vieren samen met andere verenigingen. Daarom hebben zij de organisatie van Kringdag 2018 van Kring De Achterhoek op zich genomen. Met 20 verenigingen uit de kring die deelnamen aan hun schuttersconcours is het bij voorbaat al een geslaagde dag te noemen. 

   

De dag begon in het clubgebouw van de vereniging, die tijdens het 100-jarig bestaan officieel werd geopend, met de ontvangst van de koningsparen en genodigden voor de erewijn. Voorzitter Martijn Heister presenteerde tijdens zijn toespraak het boek “Willem Tell door de eeuwen heen”. Het eerste exemplaar overhandigde hij aan burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek. Iedere vereniging die aanwezig was heeft eveneens een exemplaar ontvangen.

          

Kringvoorzitter André Bluemink zette tijdens zijn toespraak Karin van Dijk in het zonnetje, die een dag voor de kringdag jarig was. Alle aanwezigen zongen speciaal voor haar “Lang zal ze leven”. Na deze feestelijke onderbreking werd burgemeester Otwin van Dijk beëdigd als gilderaadslid van de Gelderse schuttersfederatie St. Hubertus. Hij gaf aan het een eer te vinden om in de gilderaad benoemd te zijn en bood vervolgens namens de gemeente Oude IJsselstreek de erewijn aan.

Na de erewijn was er een koningsparade naar Woonzorgpark De Schuylenburgh waar de start van de marswedstrijden was. Vanaf hier marcheerden de korpsen naar Sportpark De Munsterman waar aansluitend het defilé werd afgenomen. Na de officiële opening werden de overige wedstrijdonderdelen op het sportpark afgewerkt onder een stralend blauwe hemel.

                  

Frans Geelen van De Eendracht uit Etten wist als eerste de vogel naar beneden te schieten. Hij is daarmee de winnaar geworden bij de koninginnen / prinsgemalen. Na 3 ronden schieten op de onderdelen zijn ze overgegaan op de romp. Bij het vallen van de romp zaten de vleugels er nog aan. De medailles voor deze onderdelen zijn ook bij Frans opgespeld.

      

Bij het jeugdkoningschieten schoot Nicole Cent van het St. Walburgisgilde uit Netterden zich tot jeugdkringkoningin. Ondanks dat de koningen met groot kaliber op de vogel schoten duurde het bij hen het langst voordat de nieuwe kringkoning bekend was. Mark Fenneman van St. Martinus uit Gaanderen schoot het allerlaatste stukje naar beneden nadat hij aanwijzingen had gekregen van Albert Ordelmans, erelid van Kring De Achterhoek. Albert stond als koning van de Haaksbergsche Schutterij onder de schacht. Als schutter met een lange staat van dienst had hij er duidelijk kijk op hoe het laatste lastige stuk vogel geraakt moest worden.

   

Na de inhuldiging van de nieuwe kringkoning en jeugdkringkoningin brachten vendeliers van St. Martinus uit Gaanderen een vendelhulde. De vier wisselbekers van de kring werden dit jaar door drie verschillende verenigingen gewonnen. De wisselbeker voor het marcheren werd door De Eendracht uit Wehl gewonnen. De Eendracht uit Etten behaalde de hoogste waardering voor het vendelen en mocht daarom deze beker meenemen naar Etten. De overige twee bekers, voor het defileren en het schieten, werden ook door De Eendracht gewonnen. Echter niet uit Wehl of Etten, maar uit Ulft. Zou het in de naam zitten?

      

Willem Tell kan terugkijken op een geslaagd concours en een geslaagde viering van hun 120-jarig bestaan.