Kringdag 2016

Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen heeft de organisatie van de kringdag van Kring De Achterhoek op zich genomen om zo op gepaste wijze te vieren dat het gilde 80 jaar geleden is opgericht. 

           

In het “clubgebouw”, Café-Restaurant Jan ter Voert, begon de dag met de ontvangst van de koningsparen en genodigden. Nadat vele handen geschud waren en gelukwensen uitgesproken, was het tijd voor een aantal toespraken. Kringvoorzitter André Bluemink haalde in zijn toespraak de geschiedenis van het gilde aan. Tijdens het eerste concours waaraan de toen jonge vereniging deelnam was de toenmalige burgemeester lyrisch over de wijze van marcheren. Ze liepen als één man! Federatievoorzitter Wim Sanders refereert in zijn toespraak aan het devies van de schutters: Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid. Deze dag ligt de nadruk volgens hem op Dienstbaarheid.
Namens de gemeente Oude IJsselstreek biedt de beschermheer van het gilde, Nico Wissing, de erewijn aan. 

                

Op de voetbalvelden van SVGG wordt met een stralende zon aan de hemel de kringdag officieel geopend. Nadat de eerste verenigingen weggetrokken zijn voor de marswedstrijden betrekt de lucht. Helaas komen de  weersverwachtingen uit. Een forse hagelbui verstoort het programma. De verenigingen vluchten de verwarmde feesttent in. Voor de verenigingen die al onderweg zijn zit er niets anders op dan een nat pak halen. Het weer blijkt ook de rest van de dag het programma te bepalen. Tussen de hagelbuien door worden de marswedstrijden alsnog afgewerkt. Het defilé, dat deze keer apart werd afgenomen wordt door alle koningsparen en de vele bezoekers aanschouwd.Vanwege de weersomstandigheden was de organisatie genoodzaakt het boogschieten af te gelasten. De koninginnen kozen er zelf voor om de warme tent op te zoeken. Deze prijzen zijn verloot. De jeugdkoningen/-koninginnen werkten versneld hun schietwedstrijd af. Door op 2 vogeltjes te schieten waren de hals, vleugels en staart er een stuk sneller af. Bij het schieten op de romp werd er uiteraard maar op één vogel geschoten. Deze werd door Bram Peters van St. Antonius uit Lengel naar beneden geschoten. Hij is daarmee nieuwe jeugdkringkoning geworden.

  
De koningen zijn, nadat de hals er af is geschoten, direct doorgegaan op de romp van de vogel. Dit was een taaie. Zelfs het gooien van sneeuwballen mocht niet baten. Totaal onverwacht viel de romp toch naar beneden nadat Benno Lankheet van de Haaksbergsche schutterij schoot. Eerder was de vogel al op de pin gezakt, maar wou hij niet vallen. Benno is tot 28 mei 2017 kringkoning van Kring De Achterhoek.

           De overige wedstrijden zijn wel doorgegaan, waardoor er tijdens de prijsuitreiking alle 4 de kringbekers konden worden uitgereikt. De wisselbeker voor het marcheren werd gewonnen door St. Joris uit Ulft. De Eendracht uit Etten mocht de wisselbeker voor het defileren in ontvangst nemen. Wederom nam Willem Tell de wisselbeker voor het vendelen mee naar Silvolde. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog werd gewonnen door De Eendracht uit Ulft.

                    

Terugkomend op de toespraak van de federatievoorzitter tijdens de erewijn is de conclusie dat deze kringdag het accent lag op broederschap. De feesttent was tot het einde toe vol. De schutters hebben zich niet laten verjagen door de weersomstandigheden. Bij Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen zal deze kringdag in het geheugen gegrift staan. Een kringdag met winterse buien wat nog nooit voorgekomen is, maar bovenal een zeer geslaagde dag.