Nieuws

28 april 2024
Joost Schut nieuwe kringkoning en Luuk Salemink nieuwe jeugdkringkoning
Tijdens het (Jeugd)Kringkoningschieten, dat georganiseerd werd door St. Martinus uit Gaanderen, schoot Joost Schut van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten bij de koningen de romp eraf. Hij werd daarmee de Kringkoning van het jaar 2024. Luuk Salemink wist bij de jeugd het laatste stukje van de romp eraf te schieten en werd de nieuwe jeugdkringkoning. Luuk is van De Eendracht uit Wehl. Hij treedt daarmee in de voetsporen van opa (De heer A. Klaassen), die in 2011 de titel van kringkoning wist te bemachtigen. Ook hij schoot in Gaanderen de romp eraf. Bij het partnerschieten was Sylvia Löwenthal van De Eendracht uit Etten de beste schutter. Zij schoot daar de laatste resten van de romp naar beneden. Lees voor een uitgebreider verslag over het (Jeugd)Kringkoningschieten onder de knop Kringdag. Het fotoalbum wordt nog bijgewerkt.

25 juni 2023
Rogier Stoltenborg nieuwe kringkoning en Fleur Croes nieuwe jeugdkringkoningin
Rogier Stoltenborg van St. Martinus Gaanderen heeft in Etten het laatste stukje van de romp eraf geschoten en werd daarmee Kringkoning van het jaar 2023. Fleur Croes van St. Hubertus Ulft werd jeugdkringkoningin en Jilke Wieben, de kringkoningin van 2022, werd de winnares bij de koninginnen/prins-gemalen. Het concours werd georganiseerd door De Eendracht Etten om hun 85-jarig bestaan te vieren. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Ulft (Schieten), Willem Tell uit Silvolde (Vendelen), De Schanskloppers uit Lievelde (Defileren) en ex aequo St. Martinus uit Gaanderen en Wals Wieken Milt uit Gendringen (Marcheren). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Het fotoalbum wordt nog bijgewerkt.

 

 

 

 

 

3 juni 2023

In Memoriam

Schuttersvrienden en vriendinnen, Gildebroeders en zusters.

Ons bereikte het trieste bericht dat op 3 juni 2023, op 77 jarige leeftijd is overleden

JAN OVERBEEK

Oud-voorzitter en erelid van Kring De Achterhoek, oud-bestuurslid van de Gelderse Schuttersfederatie en oud-voorzitter van Schuttersgilde St. Martinus Megchelen, waar hij eveneens erelid van was.
Hij was 35 jaar geleden medeoprichter van het Euregio Rijn-Waal Schutterstreffen. Tot op de dag van vandaag ondersteunde hij de verenigingen die dit evenement mochten organiseren.
Voor zijn grote verdienste voor de schutterswereld is Jan onderscheiden door de Bond der Historische Duitse schuttersverenigingen met een ereonderscheiding. Door de EGS met de Ridderorde van de Heilige Sebastianus en door de Gelderse Federatie van Schuttersgilden en Schutterijen St. Hubertus met de eremedaille.
Wij verliezen in Jan een zeer gewaardeerde schuttersvriend.
Wij wensen zijn vrouw Ans, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe de komende tijd.

Bestuur Kring De Achterhoek

8 juli 2022

In Memoriam

Schuttersvrienden en vriendinnen, Gildebroeders en zusters.

Ons bereikte het trieste bericht dat op 8 juli 2022, een week na zijn 64e verjaardag, is overleden

EDDIE te KLOESE

Oud-bestuurslid van Kring De Achterhoek.
Tevens was hij afgevaardigde vanuit de kring in het Federatiebestuur, waar hij
de taak van concourscoördinator had. In die functie had hij veel contact met de
leden van de kring.
Wij verliezen in Eddie een zeer gewaardeerde schuttersvriend. Iemand die stond voor zijn principes.
Wij wensen zijn vrouw Lizet, kinderen, kleinkinderen en overige familie heel veel sterkte toe de komende tijd.

Bestuur Kring De Achterhoek

26 juni 2022
Peter Heuberg nieuwe kringkoning en Jill Holtkamp nieuwe jeugdkringkoningin
Peter Heuberg van De Eendracht Ulft heeft in Gaanderen het laatste stukje van de romp eraf geschoten en werd daarmee Kringkoning van het jaar 2022. Marcel Erinkveld is voor 5 jaar onze nieuwe Kringkeizer. Jill Holtkamp van Haakbergsche Schutterij werd jeugdkringkoningin en Angelicka Verhey van Willem Tell uit Silvolde werd de winnares bij de koninginnen/prins-gemalen. Het concours werd georganiseerd door St. Martinus Gaanderen om hun 150-jarig (+1) bestaan te vieren. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Ulft (Marcheren en Schieten), Sint Hubertus uit Ulft (Vendelen) en De Eendracht uit Etten (Defileren). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Het fotoalbum wordt nog bijgewerkt.

24 maart 2022
Vincent Derksen benoemd als Federatiebestuurslid
Tijdens de voorjaarsledenvergadering van de Federatie heeft Vincent Derksen de officiële eed afgelegd als Federatiebestuurslid. Vincent is als bestuurder van Kring De Achterhoek kringafgevaardigde binnen het Federatiebestuur. Hij volgt daarmee Eddie te Kloese op binnen het kring- en federatiebestuur.

24 maart 2022
Eddie te Kloese onderscheiden met medaille van verdienste Federatie
Tijdens de voorjaarsledenvergadering van de Federatie is Eddie te Kloese onderscheiden met de medaille van verdienste van de Federatie. Eddie is vele jaren als bestuurder van Kring De Achterhoek kringafgevaardigde geweest binnen het Federatiebestuur. In deze functie heeft hij veel verenigingen begeleid bij het organiseren van een federatief evenement. Zijn vrouw Lizet werd ook in het zonnetje gezet. Zonder een goede achterban is zo’n vrijwilligersfunctie niet te vervullen.

24 maart 2020
Kringdag 2020 van Kring De Achterhoek afgelast
Helaas hebben het bestuur van Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen en de concoursbegeleiders moeten besluiten dit jaar de Kringdag af te gelasten, vanwege het coronavirus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. De vereniging neemt nu de organisatie van de kringdag in 2022 voor haar rekening. Paul van Koert en Roel Ebbers blijven aan als kringkoning en jeugdkringkoning.

2 juni 2019
Paul van Koert nieuwe kringkoning en Roel Ebbers nieuwe jeugdkringkoning
Paul van Koert van De Eendracht Wehl heeft in Lievelde het laatste stuk van de romp eraf geschoten en werd daarmee Kringkoning van het jaar 2019. Het concours werd georganiseerd door Drumband “De Schanskloppers” om hun 50-jarig bestaan te vieren. Roel Ebbers van Schuttersgilde Wals Wieken Milt werd jeugdkringkoning en Karin Geurts van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum werd de winnares bij de koninginnen/prins-gemalen.
De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Ulft (Marcheren en Schieten), Willem Tell uit Silvolde (Vendelen) en Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum (Defileren). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen. 

26 november 2018 
Erelid Albert Ordelmans overleden
Erelid Albert (Appie) Ordelmans is op 77 jarige leeftijd overleden. Albert heeft zich in het verleden met hart en ziel ingezet voor de Kring. Het afgelopen schuttersjaar was hij voor de derde keer schutterskoning van de Haaksbergsche schutterij. We verliezen in hem een betrokken schutter.

11 november 2018
Nieuwe internetpagina Kring De Achterhoek
De eerste opzet van de internetpagina Kring De Achterhoek dateert van 2 februari 2007. Het gebruik van mobiele telefoons en tablets hebben de afgelopen jaren een enorme groei gekend. De oude internetpagina kon moeilijk met de verschillende formaten schermen overweg. De nieuwe internetpagina heeft een modern en fris uiterlijk gekregen. 

6 mei 2018
Mark Fenneman van St. Martinus Gaanderen nieuwe kringkoning
Mark Fenneman van St. Martinus Gaanderen is in Silvolde de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoningin werd Nicole Cent van het St. Walburgisgilde uit Netterden. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is Frans Geelen van De Eendracht uit Etten. 
De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Wehl (Marcheren), De Eendracht uit Etten (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

28 mei 2017
Frank van de Pavert nieuwe kringkeizer en Hein Simmes nieuwe kringkoning
Hein Simmes van het St. Walburgisgilde uit Netterden is in Gendringen de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Jarno Buiting van St. Martinus uit Wehl. De winnares bij de koninginnen/prins-gemalen is Annemarie Bruins van De Eendracht uit Ulft. Deze laatste vereniging heeft 3 van de 4 wisselbekers van de kring gewonnen. Voor het marcheren, het vendelen en het schieten. De beker voor het defileren werd door Drumband “De Schanskloppers” uit Lievelde gewonnen.
Kring De Achterhoek bestaat dit jaar 45 jaar. Iedere 5 jaar wordt door de oud-kringkoningen van de kring geschoten om de titel Kringkeizer. 20 oud-kringkoningen hadden zich hiervoor opgegeven. Frank van de Pavert, Kringkoning in 2012, van Schuttersgilde Wals Wieken Milt uit Gendringen schoot het laatste stuk van de vogel eraf. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

15 augustus 2016 
Erelid Wim Bergevoet overleden
Erelid Wim Bergevoet is op 81 jarige leeftijd overleden. Wim heeft zich in het verleden met hart en ziel ingezet voor het schutterswezen in zijn eigen woonplaats, maar ook binnen de kring en de federatie. Hij is hiervoor meermaals onderscheiden. We verliezen in hem een betrokken schutter.

24 april 2016
Benno Lankheet van de Haaksbergsche Schutterij nieuwe kringkoning
Benno Lankheet van de Haaksbergsche Schutterij heeft zijn grootspraak waargemaakt. Hij is Kringkoning van het jaar 2016 geworden. Het concours werd georganiseerd door Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen op de voetbalvelden van SVGG. Bram Peters van St. Antonius uit Lengel is jeugdkringkoning geworden. Door de weersomstandigheden hebben de koninginnen niet geschoten. De wisselbeker voor het marcheren werd gewonnen door St. Joris uit Ulft. De wisselbeker voor het defileren mocht De Eendracht uit Etten in ontvangst nemen. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog ging naar De Eendracht uit Ulft. De wisselbeker voor het vendelen werd wederom door Willem Tell uit Silvolde gewonnen. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

20 maart 2016 
GK vendelen indoor 2016
Voor een indruk van het GK vendelen indoor 2016 georganiseerd door St. Martinus Gaanderen kunt u hier het fotoalbum raadplegen. Hieronder volgen de verenigingen die in hun klasse Gelders kampioen zijn geworden:

Senioren SA: E.M.M. Groessen
Senioren SB: St. Martinus Dichteren
Senioren EA: St. Walburgisgilde Netterden
Senioren VA: Claudius Civillus Pannerden
Junioren SB: E.M.M. Ooy-Zevenaar
Junioren EA: De Eendracht Nieuw-Wehl
Junioren VA: St. Hubertus Ulft
Aspiranten EA: Gijsbrecht van Aemstel Doornenburg
Aspiranten VA: St. Bavo Angeren
Acrobatisch Senior: Tom Loeters, St. Bavo Angeren
Acrobatisch Junior: Job Gerichhausen,Onderling Genoegen Duiven
Korps Show Senioren: De Eendracht Wehl
Korps Show Junioren: Onderling Genoegen Duiven

26 november 2015 
Prijsuitreiking najaarsvergadering Federatie
Tijdens de prijsuitreiking op de najaarsvergadering van de Federatie hebben meerdere verenigingen uit Kring De Achterhoek hun behaalde prijzen van het afgelopen schuttersseizoen in ontvangst mogen nemen. Alle schietprijzen vielen in onze kring. Te weten:
kruisboog: St. Martinus uit Gaanderen
handboog: St. Jan uit Keijenborg
pistool, luchtgeweer senioren en luchtgeweer jeugd: De Eendracht uit Ulft
Verder mocht De Eendracht uit Ulft de beker voor de Hoogste overwaardering totaal in ontvangst nemen. Daarnaast ook nog de beker voor de Hoogste overwaardering bij het vendelen senioren tijdens de concoursen. De Beste commandant is Henk Woltering van De Eendracht uit Wehl geworden. Al deze prijzen werden overhandigd door de huidige Federatiekoning Edwin Marach van St. Joris uit Ulft. De foto’s van de prijsuitreiking kunt u hier bekijken.

7 juni 2015 
Ron Kuiper van De Eendracht Ulft nieuwe kringkoning
Ron Kuiper van De Eendracht Ulft is in zijn eigen dorp de Kringkoning van het jaar 2015 geworden. Het concours werd georganiseerd door Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft op het DRU Industriepark. De kringkoningin van 2014, Scarlett Hazenbrink schoot evenals vorig jaar de romp bij de koninginnen/prins-gemalen naar beneden. Bente Simmes van het St. Walburgisgilde is jeugdkringkoningin geworden. De wisselbeker voor het marcheren werd gewonnen door De Eendracht uit Etten. De wisselbeker voor het defileren werd door St. Joris uit Ulft gewonnen. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog bleef eveneens in Ulft. Deze werd gewonnen door De Eendracht uit Ulft. De wisselbeker voor het vendelen ging naar Willem Tell uit Silvolde. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen. 

25 mei 2014 
Glenn Schut van St. Martinus Gaanderen nieuwe kringkoning
Glenn Schut van St. Martinus Gaanderen is in Azewijn de nieuwe Kringkoning 2014 geworden. Dit is de eerste Kringkoning voor St. Martinus. De hoogheden van het schuttersgilde hebben voor een unicum in de Kring gezorgd. Naast de Kringkoning is ook de Jeugdkringkoningin en de Knuppelkoningin van dezelfde vereniging. Bij de jeugd schoot Marije Seinhorst het laatste stuk van de romp eraf en de partner van Glenn Schut, Scarlett Hazenbrink knuppelde bij de koninginnen/prins-gemalen de romp naar beneden. Daarnaast won St. Martinus uit Gaanderen ook nog de wisselbeker van de Kring voor het vendelen. De wisselbekers voor het marcheren en defileren werden gewonnen door St. Martinus uit Dichteren. De wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog ging wederom naar De Eendracht uit Ulft. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen. 

2 juni 2013
Rocco Hormes van EMM Dinxperlo nieuwe Kringkoning
Rocco Hormes van EMM Dinxperlo is in Etten de nieuwe Kringkoning 2013 geworden. Dit is de eerste Kringkoning voor EMM Dinxperlo. Jeugdkringkoning werd Johnny Schepers van Wals Wieken Milt. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is Angelicka Verhey van Willem Tell uit Silvolde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Willem Tell uit Silvolde (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Marcheren, Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen. 

6 mei 2012
Frank van de Pavert van Wals Wieken Milt nieuwe Kringkoning
Frank van de Pavert van Wals Wieken Milt is in Dinxperlo de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Thomas Kleinpenning van De Eendracht uit Ulft. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is Erica Derksen van St. Martinus uit Gaanderen. Kring De Achterhoek bestaat dit jaar 40 jaar. Iedere 5 jaar wordt door de oud-kringkoningen van de kring geschoten om de titel Kringkeizer. 21 oud-kringkoningen hadden zich hiervoor opgegeven. Roel Samplonius, Kringkoning van het jaar 1979, van De Eendracht uit Etten wist het laatste stuk van de vogel er af te schieten. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Willem Tell uit Silvolde (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Marcheren, Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen. 

26 juni 2011
Appie Klaassen van Schutterij De Eendracht uit Wehl nieuwe Kringkoning
Appie Klaassen van Schutterij De Eendracht uit Wehl is in Gaanderen de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoningin werd Minousch Kuster van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum. De winnaar bij de koninginnen/prins-gemalen is John Eppingbroek van St. Switbertus uit Lichtenvoorde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Etten (Marcheren), De Eendracht uit Wehl (Vendelen) en De Eendracht uit Ulft (Defileren en Schieten). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen

9 november 2010
Jan Overbeek federatief onderscheiden
Tijdens de najaarsledenvergadering van de Kring heeft Jan Overbeek uit handen van de Federatievoorzitter, Wim Sanders, de zilveren kroon van verdienste opgespeld gekregen. Jan treedt in de voorjaarsledenvergadering van 2011 af als voorzitter van het Kringbestuur. Hij is dan 9 jaar voorzitter van Kring De Achterhoek geweest. Op de startpagina geeft Jan aan wat de taak van het Kringbestuur is. Namelijk het bewaren en uitdragen van de cultuur van tradities, gebruiken en folklore van het schutterswezen. Jan heeft zich altijd volledig ingezet om deze doelstelling te verwezenlijken. Wim Sanders heeft in zijn toespraak een opsomming gegeven van alles wat Jan tijdens zijn schuttersloopbaan gedaan heeft en nog doet. Jan was zeer verrast door de onderscheiding, maar heeft ondanks alle commotie de vergadering nog wel afgesloten. Hij deed daarbij een dringend beroep op de leden om de vacatures in het Kringbestuur op te vullen, zodat ook na zijn vertrek bovenstaande doelstellingen gerealiseerd worden. Hieruit blijkt zijn grote betrokkenheid met het schutterswezen en in het bijzonder in de Achterhoek. 

2 mei 2010
Harrie Gerritsen van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum nieuwe Kringkoning
Harrie Gerritsen van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum is in Ulft de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Luc Wissing van St. Martinus Megchelen. De winnares bij de dames is Els Hendriksen, keizerin van de organiserende vereniging De Eendracht Ulft. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door St. Martinus uit Megchelen (Marcheren) en Schutterij Wilhelmina uit Azewijn (Defileren). De wisselbekers voor het vendelen en het schieten konden dit jaar niet uitgereikt worden. Door de regen waren deze wedstrijden afgelast. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

16 maart 2010
Martin van Gessel federatief onderscheiden en benoemd tot erelid van de Kring
Tijdens de voorjaarsledenvergadering van de Kring heeft Martin van Gessel uit handen van de Federatievoorzitter, Wim Sanders, de zilveren kroon van verdienste opgespeld gekregen. Eerder in de vergadering werd hij al benoemd tot erelid van Kring De Achterhoek. Na 22 jaar bestuurslid te zijn geweest in het Kringbestuur nam Martin afscheid. Door Kringvoorzitter, Jan Overbeek, werd in het dankwoord aangegeven dat alles wat ze samen hebben meegemaakt niet in een paar woorden is samen te vatten. Martin heeft zich ingezet voor Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen, het Euregio Rijn-Waaltreffen en het Kringbestuur. We willen Martin bedanken voor al het werk dat hij voor Kring De Achterhoek heeft verricht.

19 april 2009
Bram Reijers van St. Martinus uit Megchelen nieuwe Kringkoning
Bram Reijers van St. Martinus uit Megchelen is in Lichtenvoorde de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Mike Claver van EMM Hengelo. De winnares bij de dames is Ellie Klein Gunnewiek van de organiserende vereniging St. Switbertus Lichtenvoorde. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door Schutterij De Eendracht uit Ulft (Marcheren en Schieten), Schutterij Wilhelmina uit Azewijn (Vendelen) en Schutterij De Eendracht uit Etten (Defileren). Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

8 juni 2008
Frank Heister van Willem Tell uit Silvolde nieuwe Kringkoning
Frank Heister van Willem Tell uit Silvolde is in Silvolde de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Peter Masselink van Wals Wieken Milt. Bij de dames is Margit Gasseling van E.M.M. Groessen de winnares. De wisselbekers van de Kring werden gewonnen door De Eendracht uit Ulft, St. Joris uit Ulft en De Eendracht uit Etten. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.

24 juni 2007
Paul Wissing van St. Martinus uit Megchelen nieuwe Kringkoning
Paul Wissing van St. Martinus uit Megchelen is in Stokkum de nieuwe Kringkoning geworden. Jeugdkringkoning werd Robin Marcus van St. Hubertus uit Ulft. Bij de dames is Marijke Frazer van het Onze Lieve Vrouwe Gilde uit Varsselder-Veldhunten de winnares. Ditmaal mochten ook de oud-kringkoningen weer schieten om te bepalen wie de nieuwe Keizer is voor de komende vijf jaar. Benny te Grotenhuis van De Eendracht Etten is deze eer te beurt gevallen. Lees voor een uitgebreider verslag onder de knop Kringdag. Voor een uitgebreid fotoverslag kunt u het Fotoalbum raadplegen.