Kringdag 2013

In oktober 2012 bestond Schutterij De Eendracht 75 jaar. Als slotstuk van alle festiviteiten werd zaterdag een receptie gehouden en zondag een jubileumconcours, de Kringdag van Kring De Achterhoek.

 

De voorzitter van De Eendracht gaf aan in zijn toespraak zeer trots te zijn. Etten is een kleine gemeenschap, maar de schutterij is een bloeiende vereniging. Met de jaarlijkse kermis en het paasvuur als hoogtepunten van het jaar. Ook is hij terecht trots op de federatieve onderscheiding die hij tijdens de receptie heeft mogen ontvangen. De kringdag begon met de ontvangst van de genodigden in de feesttent. Na zijn toespraak maakte Kringvoorzitter André Bluemink van de gelegenheid gebruik om Bennie te Grotenhuis en Roel Samplonius naar voren te halen. Bennie was Keizer van de Kring in de jaren 2007 – 2012. In zijn ogen was de Keizer onvoldoende te herkennen als zodanig. Hij heeft daarom de Kring een sjerp voor de Keizer geschonken. Als dank daarvoor mag Bennie te Grotenhuis de sjerp omhangen bij de huidige Kringkeizer, Roel Samplonius. Stipt om 10.00u werd door burgemeester Alberse van de gemeente Oude IJsselstreek de erewijn aangeboden. In zijn toespraak haalde hij nog even het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan de provincie Gelderland aan. Aangezien er bij de erewijn ook veel koningen aanwezig zijn, verzocht hij deze te gaan staan. Met name de koning met de vele schildjes op de borst vond de burgemeester er prachtig uitzien. 

     

Op de voetbalvelden van v.v. Etten werd de Kringdag officieel geopend door Kringvoorzitter André Bluemink, waarna er een gezamenlijke vendelhulde plaatsvond. De deelnemende verenigingen trokken daarop de velden af voor de marswedstrijden door Etten heen. Vooraf gegaan door de bordjesdragers, afkomstig van v.v. Etten en het Ettens mannenkoor. Deze laatste vereniging viert dit jaar groots haar 100-jarig bestaan. Aansluitend werd het defilé afgenomen voor de eretribune. Onder een stralend blauwe hemel en een heerlijke temperatuur werden de overige wedstrijden afgewerkt. Mede door het onverwacht prachtige weer waren er veel toeschouwers. Ze konden plaats nemen op het terras waar de marketentsters lieten zien wat zij doen. Of kijken naar de bielemannen die in zeer korte tijd een dikke stam door hakken. Verder waren er veel verenigingen die deelnamen aan de muziekwedstrijden, vendelwedstrijden en de schietwedstrijden. 

         

De Koninklijke hoogheden streden op een ander veld om de titel Kringkoning(in) en Jeugdkringkoning(in). Ook de koninginnen en prins-gemalen schoten dit jaar op een vogeltje. Door de goede uitleg onder de mast lukte het de dames en heer om vlot alle onderdelen er af te schieten. Angelicka Verhey van Willem Tell uit Silvolde schoot het laatste stukje van de romp naar beneden. Ook de vendeliers van deze vereniging waren zeer succesvol deze dag. Zij wonnen de kringbeker voor de hoogste overwaardering bij het vendelen. De jeugdkoningen en koninginnen hadden ook weinig moeite met de vogel. Nadat vorig jaar de koning van Wals Wieken Milt uit Gendringen Kringkoning werd, heeft deze vereniging dit de jaar de Jeugdkringkoning in haar gelederen. Johnny Schepers draagt het komende schuttersjaar deze titel nadat hij de romp er af schoot. De koningen hadden veel meer moeite om de vogel te raken. Uiteindelijk moest het besluit genomen worden om, voordat alle onderdelen er af waren, op de romp verder te schieten. Vlak voor de prijsuitreiking, die om 17.30u gepland stond, lukte het Rocco Hormes van EMM uit Dinxperlo om het laatste stuk naar beneden te schieten. Hij bezorgde daarmee de vereniging haar eerste Kringkoning. De jeugdvendeliers van het St. Walburgisgilde uit Netterden brachten na de inhuldiging de vendelhulde aan de oude en nieuwe (Jeugd)Kringkoning.

          

Hierna werd in een vlot tempo de behaalde prijzen bekend gemaakt en uitgereikt. Schutterij De Eendracht nam, evenals vorig jaar, de overige 3 kringbekers, mee naar Ulft. Te weten de beker voor het marcheren, defileren en het hoogste aantal punten voor het schieten op 3 onderdelen.

  

Schutterij De Eendracht uit Etten heeft met een prachtige en goed georganiseerde Kringdag haar jubileumjaar afgesloten.