Kringdag 2009

Schuttersgilde St. Swibertus uit Lichtenvoorde heeft ter ere van haar 80-jarige bestaan de Kringdag 2009 van Kring De Achterhoek georganiseerd.
Het Gilde had het Wentholtpark als locatie gekozen, om een een keer wat anders te hebben dan het bekende sportterrein. Onder de stralende zon van die dag was het een goede keus.


De dag begon voor de genodigden in het verenigingsgebouw De Swite. De heer Heijman, burgemeester van Oost Gelre en beschermheer van St. Switbertus, bood namens de gemeente de erewijn aan. Klokslag twaalf uur startten de marswedstrijden vanaf het verenigingsgebouw richting het Wentholtpark. Een korte route die door het centrum van Lichtenvoorde voerde. Aansluitend werd het defilé afgenomen door een steeds groter wordende groep koningsparen. Na binnenkomst van het laatste korps werd de Kringdag officieel geopend door Jan Overbeek, voorzitter van Kring De Achterhoek. Hierna volgde een prachtig schouwspel voor de aanwezigen. Traditiegetrouw wordt door 2 vendeliers van iedere vereniging een vaandelhulde gebracht. Daarna verspreidde een ieder zich in het park om aan de diverse wedstrijden deel te nemen. De muziekwedstrijden, het vendelen, het schieten op de banen, het bielemannen en natuurlijk het schieten voor de nieuwe Kringkoning en jeugdkringkoning.

Clemens Klein Gunnewiek, koning van de organiserende vereniging, zorgde bij het koningschieten met het eerste schot al voor een sensatie. Hij schoot met één schot de kop en een deel van de staart er al af. Ook de rest van de aanwezige koningen wisten de vogel goed te raken. Na een korte hevige strijd wist echter Bram Reijers van St. Martinus uit Megchelen het laatste stuk van de romp eraf te schieten, zodat hij zich het komende jaar Kringkoning mag noemen. De jeugd had iets langer nodig, maar nog voordat de koninginnen de romp eraf hadden geschoten was de nieuwe jeugdkringkoning bekend. Mike Claver van EMM uit Hengelo draagt het komende jaar de titel jeugdkringkoning. Elly Klein Gunnewiek van St. Switbertus uit Lichtenvoorde schoot bij de dames de laatste resten van de romp naar beneden.

Voor verenigingen uit Kring De Achterhoek vielen er naast de andere prijzen dit jaar voor het eerst 4 Kringprijzen te winnen. Er is een aparte Kringbeker gekomen voor “Hoogste waardering defileren” en “Hoogste waardering marcheren”. Deze werden respectievelijk gewonnen door De Eendracht uit Etten en De Eendracht uit Ulft. Deze laatste vereniging mocht ook de wisseltrofee behorende bij “Hoogste punten 3 disciplines schieten” mee naar Ulft nemen. Schutterij Wilhelmina uit Azewijn heeft de vierde beker in ontvangst genomen, de wisseltrofee behorende bij “Hoogste waardering vendelen”. Van de organiserende vereniging ontving Wals Wieken Milt een beker voor de hoogste overwaardering in punten.

        

We kunnen terugkijken op een geslaagde Kringdag. Een dag waarbij bijna alle aangesloten verenigingen van Kring De Achterhoek zich hebben gepresenteerd.