Kringdag 2008

  

Schuttersvereniging “Willem Tell” uit Silvolde bestaat dit jaar 110 jaar. Ter gelegenheid hiervan heeft de vereniging de Kringdag 2008 van Kring De Achterhoek georganiseerd.
Het was 1 juni een warme dag. De organisatie had hier van tevoren rekening meegehouden en een korte marsroute uitgestippeld.

 

De dag begon al vroeg. Om 9.00 uur waren de genodigden aanwezig in het clubgebouw. Deze is door de leden zelf neer gezet en is het bewijs dat deze oude vereniging nog altijd springlevend is. Burgemeester Hans Alberse bood hier namens de gemeente Oude IJsselstreek de erewijn aan. In zijn toespraak haalde hij aan dat hij normaal gesproken als enige een ambtsketting om heeft. Nu zat de zaal vol met koningen die eveneens een ketting om hadden. Om deze een keer voor het voetlicht te brengen vroeg hij de aanwezige koningen te gaan staan. Na het officiële gedeelte volgde de marswedstrijden met als eindpunt het concoursterrein, waar aansluitend het defilé afgenomen werd.

Na een aantal korte toespraken werd de kringdag officieel geopend door Jan Overbeek, voorzitter van Kring De Achterhoek.

       

Na een gezamenlijke vendelhulde en het hijsen van de vlaggen konden de andere wedstrijden gehouden worden. Onder muzikale begeleiding werden de koningsparen en de jeugdkoningen/koninginnen naar de schacht gebracht. Bij de jeugd lag het vogeltje er als eerste af. Peter Masselink van Wals Wieken Milt is jeugdkringkoning geworden. Het zag er naar uit dat de koninginnen het vogeltje eerder er af zouden schieten dan de koningen. Onverwacht snel ging het alsnog bij de koningen. Even was het onduidelijk of de romp er wel of niet af was, maar Frank Heister van de organiserende vereniging Willem Tell uit Silvolde is het komende jaar Kringkoning.

Bij de dames schoot uiteindelijk Margit Gasseling van E.M.M. Groessen de romp eraf. Ondanks de warmte werd er in een volle tent feest gevierd. Schutters hadden hun eigen instrument ter hand genomen en hielden de stemming er goed in. De jeugdvendeliers van St. Antonius uit Lengel brachten de nieuwe Kringkoning en jeugdkringkoning een vaandelhulde. Ook deze keer mochten drie verschillende verenigingen de wisselbekers van Kring De Achterhoek meenemen. De Eendracht uit Ulft heeft de wisseltrofee behorende bij “Hoogste punten 3 disciplines schieten” wederom gewonnen. Eveneens naar Ulft ging de wisseltrofee voor “Hoogste waardering marcheren”. Deze werd gewonnen door St. Joris. De Eendracht uit Etten heeft de wisseltrofee behorende bij “Hoogste waardering vendelen” gewonnen. Van de organiserende vereniging ontvingen zij nog een beker voor de hoogste overwaardering in punten. De voorzitter van Willem Tell, Theo Kuiper, wenste in zijn voorwoord de deelnemende verenigingen mooi weer toe, alsmede een fijne sfeer.

      

Terugkijkende kunnen we concluderen dat dit zeer zeker gelukt is. Het was een geslaagde Kringdag in Silvolde.