Kringdag 2019

Drumband “De Schanskloppers” uit Lievelde werd in 1969 opgericht en viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met diverse activiteiten, waaronder de Kringdag 2019 van Kring De Achterhoek.

         

Het was 2 juni een warme dag. Zo warm dat de meeste verenigingen besloten om in zomertunue de defilé- en marswedstrijden te lopen. Een besluit dat niet snel genomen wordt. De organisatie had ’s ochtends nog besloten om een extra rustpunt aan de route toe te voegen waar bekertjes water klaar stonden, zodat de deelnemers niet bevangen zouden worden door de hitte.

   

De dag begon in de gymzaal op Sportpark Del Akker waar burgemeester Annette Bronsvoort de erewijn aanbood namens de gemeente Oost Gelre. In haar toespraak haalde ze aan trots te zijn op alle evenementen die in haar gemeente georganiseerd worden, waaronder deze kringdag. Ook is ze trots op Drumband “De Schanskloppers” voor de manier waarop ze zich presenteren. Ze slaan zichzelf niet op de borst, maar doen het gewoon zonder een woord eraan vuil te maken. 

Na de erewijn vertrok de stoet genodigden naar het voetbalveld op het sportpark waar Ada Koenders, secretaris van Kring De Achterhoek, na enkele korte toespraken de kringdag officieel opende. Voorzitter André Bluemink moest vanwege ziekte helaas verstek laten gaan. 

Na het defilé en de marswedstrijden werd er eerst tijd genomen om op adem te komen voordat er gestart werd met de overige wedstrijden, aangezien het steeds warmer werd.

Alle wedstrijdonderdelen werden op het sportpark afgewerkt, waardoor de bezoekers nauwelijks hoefden te lopen. Op het hoofdveld lieten de vendeliers zien welke verschillende vormen van vendelen er zijn. Op het veld ernaast waren de bielemannen aan het werk te zien bij het hakken van de boomstammen. Op de achtergrond klonken de kogels die afgevuurd werden door de koningsparen en de jeugdkoningen en koninginnen die streden om de hoogste eer. Verder waren de schutters bezig met hun schietwedstrijden en op het achterste veld kon er gekeken en geluisterd worden naar de majorette- en muziekwedstrijden.

   

Jeugdkringkoningin Nicole Cent bewees dat ze in 2018 terecht deze titel behaalde door als eerste een onderdeel, de hals, van de vogel af te schieten. De titel mocht ze niet verdedigen. Roel Ebbers van Wals Wieken Milt uit Gendringen viel deze eer te beurt door het laatste stukje van de romp naar beneden te schieten. Hij mag zich een jaar lang jeugdkringkoning noemen. 

   

Sinds een aantal jaren worden er maar 3 ronden op de onderdelen geschoten en daarna op de romp. Ondanks dat de koninginnen en prins-gemalen op de romp schoten vielen de overige onderdelen toch naar beneden. Karin Geurts van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum schoot uiteindelijk het laatste stuk romp eraf en is daarmee de winnares op dit onderdeel. De vereniging neemt daarnaast ook de wisselbeker voor de hoogste punten behaald bij het defileren mee naar Stokkum.

   

Ook dit jaar bleef het lang spannend wie de titel kringkoning wist te veroveren. Veel toeschouwers en koningen dachten dat de winnaar al bekend was na het mooie schot van Ronald Salemink van Wals Wieken Milt uit Gendringen. Bij nadere inspectie bleek er echter nog een flink stuk vogel aan de achterkant van de pin te zitten. Paul van Koert van De Eendracht uit Wehl wist met een welgemikt schot dit stuk te raken waardoor het laatste stuk van de vogel viel. Hij is de nieuwe kringkoning. 

         

Terwijl er een gezellig feestje in de tent werd gehouden was het jurycollege en de schietcommissie bezig de uitslagen op een rijtje te zetten. De wisselbeker voor het vendelen is door Willem Tell meegenomen naar Silvolde. De Eendracht uit Ulft mocht twee wisselbekers in ontvangst nemen. De beker voor de hoogste waardering bij het marcheren en de beker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog. 

      

We kunnen terug kijken op een mooie, warme en zeer geslaagde kringdag in Lievelde.