Kringdag 2012

Schutterij E.M.M. uit Dinxperlo heeft ter ere van haar 175-jarig bestaan de Kringdag 2012 van Kring De Achterhoek georganiseerd.

  

  

  

De oudste schutterij in de gemeente Aalten, Eendracht Maakt Macht uit Dinxperlo bestaat dit jaar 175 jaar. Om dit te vieren hebben ze een uitgebreid jubileumprogramma opgesteld. Ook hebben ze ter gelegenheid van dit heugelijke feit een prachtig nieuw standaardvaandel laten maken. Deze was in de grote feesttent te bewonderen waar ’s ochtends de erewijn werd aangeboden door burgemeester Berghoef van de gemeente Aalten.

  

Op de voetbalvelden van Sportpark ’t Welink werd de Kringdag officieel geopend door Kringvoorzitter André Bluemink, waarna er een gezamenlijke vendelhulde plaatsvond. De deelnemende verenigingen trokken van de velden af voor de marswedstrijden door Dinxperlo heen. Voorop reden “bikers” die de route aangaven. Aansluitend werd het defilé afgenomen voor de eretribune.

Zo warm als het vorig jaar was tijdens de Kringdag in Gaanderen, zo koud was het dit jaar. De voorspellingen beloofden ons een bijna droge dag, maar toen alle verenigingen weer binnen waren van de marswedstrijden begon het toch te miezeren. De schutters lieten zich niet afschrikken hierdoor en streden op het concoursterrein op de overige onderdelen voor de prijzen. Wel waren ze sneller dan vorig jaar in de tent, waar de dj de sfeer er goed in had.

 

De Koninklijke hoogheden hadden langer werk om de vogel naar beneden te krijgen. De oud-Kringkoningen, die later waren begonnen met schieten, bewezen dat ze geheel terecht in het verleden Kringkoning zijn geworden. Zij schoten in een vlot tempo de onderdelen van de vogel er af. Roel Samplonius, Kringkoning van het jaar 1979 en destijds koning van Schutterij De Eendracht uit Etten, schoot het laatste stuk van de romp naar beneden. Hij mag zich de komende 5 jaar Keizer van Kring De Achterhoek noemen. Om ook de keizer als zodanig herkenbaar te maken, is er een mooie keten gemaakt die Roel Samplonius als eerste omgehangen kreeg.

  

Bij de koningen / koninginnen die streden om de titel Kringkoning(in) leek het erop dat we voor het eerst in het 40-jarig bestaan van de Kring een Kringkoningin zouden krijgen. Belinda Giesen van St. Joris uit Ulft schoot een flink stuk van de romp naar beneden en werd door de koningen al uitgebreid gefeliciteerd toen door de schietcommissie de feestvreugde werd onderbroken. Er hing nog een stukje romp van de vogel op de pin. Niet zichtbaar als je recht voor de schietmast stond, maar vanaf de zijkant wel. Er moest verder geschoten worden om ook dit laatste stuk er af te schieten. Een aantal schoten later lukte het Frank van de Pavert van Schuttersgilde Wals Wieken Milt om ook dit laatste stuk van de romp er af te schieten en is hij daarmee de nieuwe Kringkoning geworden.

   

Bij de jeugd en de koninginnen / prins-gemalen liet de vogel zich helaas niet naar beneden schieten. Nadat enkele onderdelen er af waren en het maar niet lukte om de overige onderdelen er af te schieten, werd besloten op de romp verder te schieten. Na een flink aantal schoten hierop, moest het besluit genomen worden ook deze laatste prijs te verloten. Bij de koninginnen / prins-gemalen ging de prijs naar Erica Derksen van St. Martinus uit Gaanderen. Bij de jeugd mag Thomas Kleinpenning van De Eendracht uit Ulft zich het komende jaar Jeugdkringkoning noemen. Deze laatste vereniging heeft het heel goed gedaan tijdens deze Kringdag, want ze namen 3 van de 4 wisselbekers van de Kring mee terug naar Ulft. Te weten de beker voor het marcheren, defileren en het hoogste aantal punten voor het schieten op 3 onderdelen. De vierde kringbeker, voor het vendelen, werd dit jaar gewonnen door Willem Tell uit Silvolde.

 

Ondanks de regen en kou kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde Kringdag, waaraan bijna alle leden van de Kring meededen. Daarnaast deden er nog 7 verenigingen uit Duitsland mee, waarmee E.M.M. sterke banden heeft. De woorden Broederschap, Trouw en Dienstbaarheid waren deze dag meer dan alleen woorden.