Kringdag 2010

Schutterij De Eendracht uit Ulft heeft ter ere van haar 90-jarig bestaan de Kringdag 2010 van Kring De Achterhoek georganiseerd.

  

Naast het clubgebouw had de vereniging een grote tent neergezet waar de gasten werden ontvangen voor de erewijn. Burgemeester Hans Alberse van de gemeente Oude IJsselstreek bood namens de gemeente de erewijn aan. In zijn toespraak refereerde hij aan zijn bezoek de dag ervoor. Tijdens de receptie die gehouden werd ter ere van het 90-jarig bestaan van De Eendracht had hij de eer om twee oud-bestuursleden van de vereniging, Theo Bruins en Jan Frazer, koninklijk te onderscheiden. Voor alles wat ze voor de schutterij en het schutterswezen betekend hebben en nog betekenen.

  

Het glas waarmee de burgemeester een toast uitbracht was niet het gebruikelijke wijnglas. Het koningspaar van De Eendracht, Martijn Bruines en Annerieke Hendriksen, hadden dit bijzondere glas geschonken. Na de erewijn vertrokken de deelnemende verenigingen voor de marswedstrijden die eindigden op de voetbalterreinen van de Ulftse Boys, waar aansluitend het defilé werd afgenomen. Helaas verstoorde de regen vanaf dat moment de rest van het programma. In een korte toespraak van Kringvoorzitter Jan Overbeek werd de Kringdag officieel geopend, waarna onder het spelen van het Nederlandse en Duitse volkslied de vlaggen werden gehesen. De aanwezige vendeliers brachten vervolgens een gezamenlijke vendelhulde. Door de regen was dat die dag ook het laatste optreden van de seniorenvendeliers. De schietwedstrijden zijn vanwege de regen ook afgelast.

       

Tijdens de Kringdag zouden de marketentsters voor het eerst beoordeeld worden door een voorlopige jury. Het terras daarvoor werd verplaatst naar binnen. Binnen de Gelderse Federatie bestaan marketentstersgroepen nu ongeveer 10 jaar. Het is een onderdeel die sterk in ontwikkeling is en evenals de bielemannen een steeds duidelijker plaats inneemt binnen de schutterijen en gilden.

 

Met wat aanpassingen kon het schieten voor de koningen, koninginnen en jeugdkoningen en -koninginnen wel doorgaan. Er werd gezorgd dat de hoogheden droog konden zitten tijdens het schieten. Bij de koningen ging het hard. Tijdens de eerste ronde werden al twee onderdelen van de vogel eraf geschoten. Na een spannende eindstrijd was Harrie Gerritsen van Het Gilde St. Oswaldus uit Stokkum, degene die de vogel eraf schoot. Hij mag zich het komende jaar Kringkoning noemen. Ook bij de jeugd ging het vlot. Uiteindelijk lukte het Luc Wissing van St. Martinus uit Megchelen de romp eraf te schieten en is daarmee de nieuwe jeugdkringkoning. Bij de dames lukte het niet om alle onderdelen eraf te schieten, waarna besloten werd op de romp verder te schieten. Els Hendriksen, Keizerin van de organiserende vereniging De Eendracht Ulft, schoot uiteindelijk de romp eraf.

 

In de feesttent lieten de schutters zien dat broederschap meer is dan een loze kreet. Tot het einde van de Kringdag bleven ze in de tent en haalden de onderlinge contacten nog eens stevig aan. Na een optreden van de plaatselijk zeer bekende artiest, Dave van de Schuur, was het tijd voor de prijsuitreiking. Die, vanwege de natte weersomstandigheden, ook in de tent plaats vond. De Kringcommandant en de commandant van De Eendracht hingen met hun sabels de ketting van de Kringkoning om bij de nieuwe Kringkoning Harrie Gerritsen. Ook de nieuwe jeugdkringkoning Luc Wissing kreeg op deze manier zijn koningsketting omgehangen. André Bluemink hing een gehele nieuwe sjerp om bij de jeugdkringkoning. Deze sjerp is door hem en zijn vrouw Ans geschonken aan de Kring.

   

Van de 4 Kringprijzen werden er 2 uitgereikt. De wisseltrofee “Hoogste waardering marcheren” werd gewonnen door St. Martinus uit Megchelen. De wisseltrofee “Hoogste waardering defileren” ging dit jaar naar Schutterij Wilhelmina uit Azewijn. St. Martinus uit Megchelen heeft als korps het hoogst aantal punten in overwaardering gehaald.

 

Zij ontvingen uit handen van wethouder Van Balveren van de gemeente Oude IJsselstreek een heel bijzondere prijs, de eremedaille van de Koningin. Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft voor de Kringdag een legpenning in zilver beschikbaar gesteld. Een bijzondere afsluiting van deze Kringdag.