Kringdag

Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen organiseerde het (Jeugd)kringkoningschieten van Kring De Achterhoek. Met 14 verenigingen werd gestreden om de hoogste eer binnen de kring; Kringkoning(in) en Jeugdkringkoning(in) van Kring De Achterhoek van het jaar 2024.

   
Bij gebrek aan een organisator voor de kringdag heeft het bestuur van de kring besloten te polsen of er een vereniging het (Jeugd)kringkoningschieten voor haar rekening wou nemen. Uit 6 gegadigden werd door middel van loting bepaald dat St. Martinus uit Gaanderen de organisatie van dit evenement op zich mocht nemen.

   
Aan het begin van de middag werden de gasten verwelkomd in de grote hal van het clubgebouw van de organiserende vereniging. Tijdens de erewijn werd oud-kringvoorzitter André Bluemink verrast met de Zilveren kroon van de Federatie voor zijn inzet voor de schutterswereld.


   
Namens de gemeente Doetinchem mocht de nieuwe kringvoorzitter, Jan Woltering, de erewijn aanbieden en de aanwezigen veel succes wensen tijdens de strijd om de hoogste titel.

Het (Jeugd)kringkoningschieten werd rondom het clubgebouw van St. Martinus gehouden. Voordat de evenement officieel geopend werd is de nieuwe kringcommandant geïnstalleerd. John Rondeel, commandant van Schuttersgilde St. Jan uit Keijenborg, is afgetreden als kringcommandant. Hij werd bedankt door de kringvoorzitter voor zijn inzet voor de kring. Ook zijn vrouw werd in het zonnetje gezet. Ze mocht een mooie bos bloemen in ontvangst nemen. Pascal Böcker van Schuttersgilde St. Joris uit Ulft volgt hem op als kringcommandant. Pascal heeft deze dag direct mogen optreden als kringcommandant.

   

   

   

Na de openingsschoten van de kringkoning Rogier Stoltenborg van 2023, kringvoorzitter Jan Woltering, federatievoorzitter Wim Sanders, kringkeizer Marcel Erinkveld en oud-Europees koning Leo Niessen konden de aanwezige 14 koningen/koninginnen strijden voor de hoogste eer en titel “Kringkoning(in) van Kring De Achterhoek” van 2024.

   
          
Bij de jeugd werd het openingsschot verricht door de jeugdkringkoningin van 2023 Fleur Croes. Bij de jeugd werd door 12 jeugdkoningen en koninginnen gestreden voor de titel “Jeugdkringkoning(in)”.
De jeugd schoot goed en had als eerste de gehele vogel eraf geschoten. Lizzy Löwenthal van Schutterij De Eendracht uit Etten schoot de hals naar beneden. Linn Lukassen van het Onze Lieve Vrouwe gilde uit Varsselder-Veldhunten schoot zowel de rechtervleugel als de staart er af. Voor Guusje Reijers van Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen was de linkervleugel. Van het belangrijkste onderdeel, de romp, werd door Luuk Salemink van Schutterij De Eendracht uit Wehl het laatste stuk eraf geschoten. Hij is daarmee de jeugdkringkoning van 2024 van Kring De Achterhoek.

Bij het partnerschieten waren er 11 deelnemers. Binnen 200 schoten was de hele vogel eraf geschoten. Voor Chantal Konst van Schutterij Wilhelmina uit Azewijn was de hals. Hanny Ebbers, Schuttersgilde Wals Wieken Milt, mag 2 onderdelen van de vogel mee naar huis nemen. Zowel de rechtervleugel als de staart schoot zij naar beneden. Irma Niesen, oud-Europees koningin 2018-2022, schoot tot haar verbazing de linkervleugel eraf. De romp viel door het schot van Sylvia Löwenthal van Schutterij De Eendracht uit Etten.

   
   

Bij het koningschieten was de hals voor Tom Venhorst van Schuttersgilde St. Martinus uit Megchelen en de staart voor Roel Marcus van Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft. Waarschijnlijk is iedereen het er wel over eens dat de terechte winnaar van 2024 Joost Schut is van het Onze Lieve Vrouwe Gilde Uit Varsselder- Veldhunten. Joost schoot de rechtervleugel, linkervleugel én de romp naar beneden. Samen met zijn vrouw Debby vormt hij het kringkoningspaar van 2024.

           
   

Na de inhuldiging van de nieuwe kringkoning en jeugdkringkoning brachten vendeliers van Schuttergilde St. Martinus uit Gaanderen een vendelhulde op de klanken van het muziekkorps van deze vereniging. De vereniging kan terugkijken op een geslaagde dag.