Kringdag 2017

Als opmaat voor het 100-jarig bestaan in 2022 heeft Schuttersgilde Wals Wieken Milt uit Gendringen Kringdag 2017 van Kring De Achterhoek georganiseerd. Ze bestaan dit jaar 95 jaar.

In de feesttent op het terrein van v.v. Gendringen werden de genodigden ontvangen voor de erewijn. Kringvoorzitter André Bluemink zette tijdens zijn toespraak het Wiekens volkslied in. Het volkslied verhaalt over de saamhorigheid die in de buurtschappen zo belangrijk is. Dezelfde saamhorigheid vind je terug in het devies van de schuttersfederatie: “Broederschap, trouw en dienstbaarheid”. Door de aanwezigen werd het volkslied uit volle borst meegezongen. De laatste spreker was locoburgemeester Henk Hengeveld, die namens de gemeente Oude IJsselstreek de erewijn aanbood.

         

Vanuit de feesttent vertrokken de genodigden naar het hoofdveld voor de officiële opening van de kringdag. Onder een strakblauwe hemel en met een stralende zon werden de volksliederen gespeeld en de vlaggen gehesen. Na het defilé volgden de marswedstrijden door Gendringen. Aan het einde van de mars stond er voor de deelnemers bekertjes water klaar, aangezien het steeds warmer werd. Aansluitend werden de overige wedstrijden gehouden. Doordat het mooi weer was konden de handboogwedstrijden gelukkig ook doorgaan. Bij regen, zoals tijdens de kringdag in 2016, worden deze wedstrijden afgelast.

                     

Bij ieder lustrum van Kring De Achterhoek wordt er door oud-kringkoningen geschoten om te bepalen wie zich de komende vijf jaar kringkeizer mag noemen. De kring bestaat dit jaar 45 jaar en sinds 40 jaar wordt er tijdens een kringdag geschoten voor kringkoning. Van de 20 aanwezige oud-kringkoningen schoot Frank van de Pavert, kringkoning in 2012 en destijds koning van Schuttersgilde Wals Wieken Milt, het laatste stuk van de romp naar beneden. Hij mag zich tot 2022 keizer van Kring De Achterhoek noemen.

Bij de koninginnen / prinsgemalen was het aan het einde heel spannend wie zich winnares of winnaar mocht noemen. De vogel was bijna geheel gevallen op maar een klein stuk na. Zou het lukken ook dit kleine stukje eraf te schieten? Annemarie Bruins van De Eendracht uit Ulft kreeg dit voor elkaar en werd daarmee de winnares. Bij de jeugkoningen en koninginnen was het Jarno Buiting van St. Martinus uit Wehl die het laatste stuk eraf schoot en daarmee de titel jeugdkringkoning veroverde. Hein Simmes van het St. Walburgisgilde uit Netterden behaalde de hoogste eer. Hij schoot zich tot kringkoning.

         

Nadat alle overige wedstrijden afgewerkt waren werd er een gezellig feestje in de tent gebouwd. Voor degenen die het liever iets rustiger hadden, was er een sfeervol terras gemaakt met verschillende eetkraampjes. Vooral de ijsjes werden vanwege het prachtige weer goed verkocht.

   

Ondertussen was het jurycollege en de schietcommissie druk bezig om alle resultaten op een rij te zetten. De kringbekers mochten dit jaar door twee verenigingen meegenomen worden. Drumband “De Schanskloppers” uit Lievelde won de beker voor de “Hoogste aardering defileren”. Schutterij “De Eendracht” uit Ulft won de overige drie bekers. Ze behaalde de hoogste waardering voor het marcheren en het vendelen. Verder behaalde de vereniging het hoogste aantal punten bij drie disciplines schieten (luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog).

               

We kunnen terugkijken op een geslaagde kringdag in Gendringen.