Kringdag 2023

Schutterij De Eendracht uit Etten organiseerde de kringdag van Kring De Achterhoek om haar 85-jarig bestaan te vieren. Samen met 13 andere verenigingen uit de kring werd geproost op dit heugelijke feit.

   

In de vroegte kwamen de koningsparen en hun begeleiders naar de feesttent op het voetbalterrein van v.v. Etten voor de erewijn. De tent was al voor een deel open gelaten, want het beloofde een zonnige en warme dag te worden. Na de openingswoorden van trotste verenigingsvoorzitter Mike Bultink en kringvoorzitter André Bluemink, maakte de federatievoorzitter Wim Sanders van de gelegenheid gebruik om een viertal aspirant-juryleden officieel te benoemen tot jurylid. Hij sprak uit dat hij blij is dat er nieuwe juryleden bij zijn gekomen, maar dat de Federatie nog altijd op zoek is naar nieuwe leden voor het jurycollege en de schietcommissie. De erewijn werd aangeboden door burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek. Hij kreeg de lachers op zijn hand toen hij aanhaalde dat hem op het hart gedrukt was de toespraak kort te houden en hij alles in één zin samenvatte. De uiteindelijke toespraak was wel iets langer dan deze ene zin.

   

Op het voetbalveld werd door de kringvoorzitter de kringdag officieel geopend, waarna een aantal vendeliers van iedere vereniging een vendelhulde bracht. Inmiddels was het al flink warmer geworden. Daarom waren de toespraken extreem kort, waarna menig deelnemer opgelucht adem haalde dat ze niet flauw waren gevallen door de warmte. 

       

Na het defilé was aansluitend de marswedstrijd door Etten. De schaduwplekken waren druk bezet met bezoekers die genoten van de kleurige stoet die voorbij marcheerden. De overige wedstrijden vonden plaats op het terrein van de voetbalvereniging. Voor belangstellenden was er een demonstratie handboogschieten.
   
   
   
   

Veel interesse was er ook voor het schieten van de hoogheden. Bijna gelijktijdig werd de vogel naar beneden geschoten door de jeugd en de koninginnen/prins-gemalen. Fleur Croes van Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft mag zich het komende jaar jeugdkringkoningin noemen. Jilke Wieben, de kringkoningin van 2022, bewees dat ze net zo goed kan schieten als haar echtgenoot. Ze was de gelukkige winnares bij het partnerschieten. 

   

Rogier Stoltenborg, koning van Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen, schoot niet veel later de koningsromp eraf. Daarmee wist hij zich verzekerd van de titel waar alle deelnemers voor streden, Kringkoning van Kring De Achterhoek.

   

Na de inhuldiging van de nieuwe kringkoning en jeugdkringkoningin brachten vendeliers van Schutterij De Eendracht uit Etten een vendelhulde.

De vier wisselbekers van de kring werden dit jaar door vijf verenigingen gewonnen. De wisselbeker voor het marcheren werd namelijk aan twee verenigingen uitgereikt. Schuttersgilde St. Martinus uit Gaanderen en Schuttersgilde Wals Wieken Milt uit Gendringen eindigden op dit onderdeel ex aequo. Zij zullen het komende jaar de beker moeten delen. De wisselbeker voor het defileren ging naar Drumband De Schanskloppers uit Lievelde en die van het vendelen werd gewonnen door Schuttersvereniging Willem Tell uit Silvolde. Schutterij “De Eendracht” mocht wederom de wisselbeker voor het hoogste aantal punten op 3 disciplines bij het schieten mee naar Ulft nemen.

   
   
   

Schutterij De Eendracht uit Etten heeft niets dan lof ontvangen voor de goede organisatie van deze kringdag. Daarmee kunnen ze terugkijken op een mooie afsluiting van hun 85-jarig bestaan.