Kringdag 2015

Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft vierde haar 95-jarig jubileum met een bijzonder concours op een bijzondere locatie zoals de vereniging zelf aangaf.
Vierentwintig verenigingen en drie gastverenigingen waren 7 juni aanwezig op het DRU-terrein voor de kringdag van Kring De Achterhoek.

  

     

De dag begon in een afgezet deel van de SSP-hal met de ontvangst van de koningsparen en genodigden. Hier werd de erewijn aangeboden door wethouder L.G. Kuster namens de gemeente Oude Ijsselstreek. Doordat er al gestart was met het bebouwen van de grasvelden tegenover de SSP-hal, werd voor de opening uitgeweken naar het Huntenpopterrein. Direct na de opening werd de nieuwe Kringcommandant Henk Wierbos geïnstalleerd. Hij zal de functie combineren met het commandantschap bij St. Joris uit Ulft. Henk volgt Theo Vonk op die jarenlang op enthousiaste wijze invulling gaf aan het kringcommandantschap. Als dank hiervoor kreeg Theo van het kringbestuur de Kringonderscheiding opgespeld. Voor zijn vrouw was er een mooie bos bloemen. 

  

  

Na de opening volgde direct het defilé voor de eretribune. Pas na het defilé begonnen de marswedstrijden door Ulft, waar veel publiek langs de kant zat om van het mooie schouwspel te genieten. Heel bijzonder was het feit dat de organiserende vereniging na 50 jaar de standaardruiter in ere heeft hersteld. Deze reed te paard, met vaandel, voor het St. Hubertusgilde uit. Zodra de eerste verenigingen terug waren op het DRU-terreinwerd gestart met de overige wedstrijden. De bielemanwedstrijden en marketentsterwedstrijden werden gehouden voor de SSP-hal, die ook ingericht was als feesttent. De vendelwedstrijden, schiet- en muziekwedstrijden werden aan de overkant van de Oude Ijssel gehouden. Menig fietser en wandelaar werd tijdens deze zonnige dag verrast door het kleurrijke schouwspel en bleef staan om te kijken. Tussen beide terreinen in was het schieten voor de hoogheden. 

        

De koninginnen / prinsgemalen wisten als eerste de gehele vogel naar beneden te schieten. Scarlett Hazenbrink schoot het laatste stuk er af. In 2014 wist zij ook al het laatste stuk van de vogel er af te halen. Toen echter met een knuppel. De jeugd had iets langer nodig, maar uiteindelijk lukte het Bente Simmes van het St. Walburgisgilde om het laatste stuk van de vogel naar beneden te schieten. Zij is daarmee de nieuwe jeugdkringkoningin.

        

De vogel waarop de koningen schoten was een stuk massiever, waardoor deze als laatste in zijn geheel naar beneden viel. De eer om dit te realiseren viel Ron Kuiper van De Eendracht uit Ulft te beurt. Tot de volgende kringdag is hij koning van Kring De Achterhoek.

Tijdens de prijsuitreiking bleek hoe goed de rest van de verenigingen gepresteerd hadden. St. Martinus uit Gaanderen heeft de hoogste punten in overwaardering gehaald. De wisselbeker van de kring voor het defileren werd gewonnen door St. Joris uit Ulft. De Eendracht uit Etten mocht tot haar grote verbazing de wisselbeker voor het marcheren meenemen. Willem Tell uit Silvolde won de wisselbeker voor het vendelen. Wederom werd door De Eendracht uit Ulft de wisselbeker voor het schieten in de disciplines luchtgeweer, luchtpistool en kruisboog gewonnen.

     

Schuttersgilde St. Hubertus uit Ulft mag met trots terug kijken op een prachtige kringdag.